Ce se întâmplă dacă lucrezi de Rusalii și alte sărbători legale, ce drepturi ai, obligatoriu: toți salariații români trebuie să știe
Zilele libere de la stat reprezintă o sursă semnificativă de bucurie pentru foarte mulți români, mai ales dacă sunt în apropierea weekendului și se reflectă într-o minivacanță. Pe de altă parte, nu mic este numărul celor care sunt nevoiți să activeze și în acele zile. Asta nu înseamnă însă că cei din urmă nu au un număr important de drepturi, obligatoriu.
Luni, de Rusalii, foarte mulți români lucrează. Nu este ca și cum se închid restaurantele, hotelurile sau pensiunile, spitalele, benzinăriile, iar presa nu stă pe loc. În foarte multe domenii, ritmul de lucru nu suferă nicio modificare, chiar dacă discutăm de zile libere de la stat. Și în cazul celor care lucrează însă, există o serie de compensații legale de care trebuie să se bucure acei oameni.
Ce se întâmplă cu zilele libere de la stat
Angajatorii care acordă zilele libere de Rusalii de două ori, pentru ortodocși și catolici, trebuie să aibă în vedere un lucru. Angajații care stau acasă, deși nu se încadrează la unul dintre cele două culte, trebuie să recupereze ”dublurile” în baza unui program stabilit de firma la care lucrează.
Dincolo de acest aspect, cei care lucrează de Rusalii și alte sărbători legale, din diverse motive, trebuie compensați cu timp liber în alte zile corespunzătoare, cu o mențiune importantă. Ziua liberă compensatorie trebuie luată în următoarele 30 de zile după momentul în care a fost stabilită de stat, conform Codului Muncii. Cu alte cuvinte, dacă 13 iunie a fost zi liberă de Rusalii și ai lucrat, ai timp până în 13 iulie să-ți iei o zi liberă în contul ei. Dacă nu se poate acorda ziua liberă în acea perioadă, trebuie compensată cu un spor salarial în procent de minimum 100% din salariul brut.
Ca o notă de subsol importantă, dacă nu ai primit o zi liberă în ziua acordată de stat, nu ți-a fost compensată financiar și nici nu ți-a fost oferită posibilitatea să ți-o iei în următoarele 30 de zile, angajatorul tău este pasibil de amendă între 5000 și 10.000 de lei.